Forrige recordNæste record   3. oktober 2014 • Roskilde Avis
Artikel om åben hus for alle loger i landet 10/10 2014

Poul H. Jensen og Rita Irene Klaschka i den imponerende logesal, hvor alle møderne afvikles

Poul H. Jensen og Rita Irene Klaschka i den imponerende logesal, hvor alle møderne afvikles

Åndelig gymnastik

Odd Fellow-brødre og damer holder sig i form gennem møderne - Åbent Hus i logebygningen på lørdag

- Vi bliver skam kvikke af at være med i møderne her. Det er derfor, at vi bliver så gamle fortæller Rita Irene Klaschka og Poul Jensen, der repræsenterer de kvindelige og mandlige medlemmer i Roskildes fem Odd Fellow-loger, der alle holder til i palæet neden for domkirken i Skolegade 13.

Fredag 10. oktober holder de ligesom i resten af landet åbent hus fra klokken 19 til 22, hvor alle er velkomne til at opleve stemningen i en logesal - og måske blive interesseret i at være med.

- Man får en dejlig ro over sig ved at deltage her. Vi bilder os jo ikke ind, at vi er bedre end andre mennesker, men det er altid sundt at blive lidt mere tålmodig og forstående overfor andre, fremfor at dømme alt for hurtigt, fortæller de to.

Lytter til oplæg

Ved mændenes ugentlige møder og damernes sammenkomst hver 14. dag, mødes deltagerne inden klokken 19.30 i forværelset på 1. sal. Her kan de på væggene se billeder af de brødre, der gennem årene har været med hos Odd Fellow i Roskilde. Eksempelvis den første overmester, købmand Lützhøfft.

Så ledes de ind i loge-salen ved siden af, hvor der er talerstol til lederne i hver ende og et orgel på den ene langside. Det blev i 1949 købt i Glostrup kirke, der skulle have nyt, og er bygget af en gammel københavnsk mester i 1800-tallet, så det kan fortsat spille. Her kan være op mod 100 ad gangen.

Mødet afvikles med en dagsorden og løbende sager, og hver gang er der et oplæg fra en af loge-brødrene eller -damerne. Ellers kan indlederen også være hentet udefra.

Odd Fellow-bygningen i Skolegade er hjemsted for hele fem lokale loger med i alt 300 medlemmer.
Odd Fellow-bygningen i Skolegade er hjemsted for hele fem lokale loger med i alt 300 medlemmer.

God vandel og påklædning

Tidligere skulle man foreslås af en såkaldt proponent for at komme med i logen. Nu kan folk også selv søge, men de skal stadig godkendes eller ‘indballoteres’ som det hedder.

En forudsætning for at blive optaget er at udvise god vandel eller dadelfri opførsel, så man har et godt omdømme. Medlemmerne skal også tro på en gud, som altså ikke behøver at være fra den kristne religion - men ateister går ikke. Endelig skal medlemsskabet også accepteres af ægtefællen, så det ikke vækker problemer.

Nye medlemmer får i starten en intensiv oplæring, så de kan leve op til logens krav og forventninger.

Ved store og højtidelige anledninger møder herrerne i kjole og hvidt, mens damerne er i lange mørke kjoler og hvide handsker.

Til de almindelige møder rækker det med en kort mørk kjole til damerne og et mørkt jakkesæt med slips til logebrødrene.

- Vi skal være både noble og festlige for at holde traditionerne i live, forklarer Irene og Poul, der så glæder sig over, at de unge til nutidens gymnasiefester også klæder sig pænt og festligt ud.

Socialt arbejde

Ved siden af de sociale og udviklende møder i logen arbejder medlemmerne samtidig med velgørende arbejde. De sælger pølser og mange andre ting ved det årlige dyrskue i Roskilde, og de lokale loger her samlede sidste år over 100.000 kroner.

Pengene bruges til værdigt trængende eller foreninger og institutioner, der udfører en vigtig social opgave som Kafé Klaus i Højbrøndstræde.

- Odd Fellow betyder for os ikke mærkelige fyre - men særlige venner, forklarer de to loge-repræsentanter.

tk

 

Tilbage til listen